kakel golv

Visste du att skapandet och användningen av keramik går tillbaka till mer än 4 000 år sedan, under den egyptiska eran 4 700 f.Kr. Du kanske också tycker att det är intressant att ordet keramik kommer från keramos, ett grekiskt ord för keramik. Ordet kakel kommer från tegula på latin och tuile på franska. Användningen av kakel som golv började först i Mellanöstern och blev sedan populär i Europa runt 1000-talet. Det var då som mosaikgolv och mosaikplattor först blev vanliga.

Kakel skapas med hjälp av lera. Efter att ha formats och torkats placeras den i en ugn i mycket höga temperaturer. Denna process (bränning) härdar den och skapar bisque. Den glaseras sedan innan den bränns en andra gång. Vissa tillverkar oglaserade kakelplattor, vilket gör att de behåller sina ursprungliga färgnyanser.

I tusentals år har keramiska kakelplattor använts i stor utsträckning för inredning och exteriör. Du kan hitta den i en mängd olika texturer, färger, glasyrer, former och storlekar. Vissa använder den för att skapa mosaikdesign, medan andra använder enkla dekorationer.

Dess popularitet ökade på grund av dess estetiska tilltal och hållbarhet. Den är också lätt att underhålla. När keramiska kakelgolv installeras på rätt sätt kan de överleva nästan alla andra golvprodukter som används för samma ändamål. Keramiska plattor som är glaserade är kända för att vara motståndskraftiga mot lukt, fläckar och smuts. Det kan enkelt rengöras med en fuktig mopp eller vanliga hushållsrengöringsmedel.

Om du skulle köpa glaserade kakelplattor av klass III eller IV kommer du att upptäcka att de är mycket motståndskraftiga mot repor, vilket eliminerar oron för revor och skärsår i dina golv. För mer information om vart du kan få tag på det bästa kaklet för ditt golv vare sig det är badrum eller vanligt sovrumsgolv kolla in byggnyheter hos Branschaktuellt.se

Fördelarna med att installera keramiska plattor i ett hem är många, bland annat följande:

  • Miljövänligt och lätt att rengöra
  • Mycket mångsidig med tanke på dess utbud av färger, storlekar, former, texturer och stilar.
  • Motståndskraftig mot brand och avger inga giftiga ångor, vilket gör den utmärkt för köksbänkar.
  • Resistent mot vatten, vilket förhindrar fuktansamling och mögel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *